Tuffa villkor för konstnärer i länet

5:14 min

De flesta konstnärer väljer antingen att lämna Värmland för att kunna leva på sitt yrke, eller att stanna i Värmland och få sin huvudsakliga inkomst från andra håll.

Konstenheten på Landstinget i Värmland har i uppdrag att främja konstlivet i Värmland och under två dagar så besöker Statens konstråd Karlstad.

Kristine Thenman är konstnär med inriktning på keramik. Hon blandar även in andra material som trä, textil och teckning. Hon jobbar mycket med skulpturala objekt och installationer. Just nu jobbar hon inför två utställningar som hon kommer att ha i början av 2016. Hon har gått på konsthögskolan i Bergen i tre år och högskolan för design och konsthantverk i två år, 2007 tog hon sin magisterexamen. Sammanlagt har hon jobbar som konstnär i sju år.

Situationen för konstnärer i Värmland och för liknande län runt om i landet är svår, antingen så flyttar många konstnärer från Värmland till storstäderna eftersom det där finns mer uppdrag eller så väljer man ha ett annat jobb vid sidan av eftersom det oftast inte går att leva på konstnärsyrket.

Konstenheten på Landstinget i Värmland har i uppdrag att främja konstlivet i Värmland och under två dagar så besöker Statens konstråd Karlstad. En av de 24 utvalda konstnärerna som statens konstråd kommer att träffa är just Kristine. Men att det är tufft att jobba som konstnär på liten ort håller Kristine med om.

– Alla kämpar väl, liksom. Med sitt. För att få det att gå ihop. Ända sen utbildningen är jag matad med att det här är hårt, det är svårt att överleva. Fast ändå så vill man ju det här. Jag har vänner som väljer att inte skaffa familj, eftersom man inte vet hur man ska klara av att försörja familjen.

Hur är det att leva med den osäkerheten?

– Man tar liksom ett halvår i taget, det har jag gjort. Jag har många gånger tänkt att jag ska läsa till undersköterska så att jag har en grundinkomst. Men så har det löst sig på något vis och så har jag hankat mig fram.

Men hon menar också att man behöver satsa på konstnärer och på uppdrag till konstnärer och att konsten är viktigt framför allt på landsbygden.

– Jag tror att det är jätteviktigt. Konstnärer speglar samhället. I städerna så finns det ju ett jätteutbud. Jag tror att vi på landsbygden verkligen behöver ha konsten och konstnärerna och att folk kan få ta del av det vi har gjort.

Initiativet från konstenheten på Landstinget i Värmland tycker hon är bra, men det finns fler lösningar på problemet.

– Man skulle kunna jobba med den här enprocentsregeln i kommunerna. Där man avsätter en procent av byggbudgeten till samtida konst och gestaltning. Sen även ateljéstöd och stipendier är viktigt. Bra kommunikation mellan Oslo, Stockholm och Göteborg är viktig för oss som bor här.

Hon ser också framemot mötet med statens konstråd.

– Jag tänker att det är fin chans att få visa upp sig. En möjlighet till kommande uppdrag. Att de får upp ögonen för mig och mina arbeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista