Beatrice Högå. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Beatrice Högå är verksamhetsutvecklare på Brottsförebyggande Centrum i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Brottsförebyggande centrum får pengar till avhopparverksamhet

1:21 min

Brottsförebyggande centrum i Värmland får drygt 400.000 kronor, bland annat för att stötta människor som vill lämna våldsbejakande och extremistiska miljöer.

– De som vill lämna dessa miljöer har ju olika åldrar. En del kanske gränsar till socialtjänsten eller skolan i en kommun. Men även polis, arbetsförmedling, landstinget, försäkringskassan är inblandade aktörer, säger Beatrice Högå på Brottsförebyggande centrum i Värmland.

Hur ser behovet ut?

– Den kartläggning vi gjort visar inte på ett akut behov av en avhopparverksamhet. Det handlar om att bygga upp en beredskap.

Polisdistriktet Bergslagen har en avhopparverksamhet som byggts upp kring kriminella som tex vill lämna mc-gäng. Här handlar det om människor som vill ta sig ut vit makt-miljön.

– Vi har tyvärr en tråkig historia av att nazistiska organisationer har ett fäste här, säger Beatrice Högå.

Brottsförebyggande centrum har nu fått 400 000 kronor för att bygga upp en fungerande verksamhet. Pengarna kommer från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista