Dani M. Foto: Kasper Nowakowski/Sveriges Radio.
Dani M:s medverkan på Kronoparkens dag gör att universitetet inte vill medverka. Foto: Kasper Nowakowski/Sveriges Radio.

Universitetet hoppar av Kronoparkens dag

Tomas Blom: "Går inte att förena med vår värdegrund"
1:51 min

Karlstads universitet kommer inte att medverka på Kronoparkens dag på lördag. Anledningen är enligt universitetet bokningen av artisten Dani M.

Thomas Blom är prorektor på Karlstads universitet och bekräftar att universitetsledningen fattat beslutet att inte delta i Kronoparkens dag.

– Vi väljer att inte vara med i år av den anledningen att det finns en bokning av Dani M. Han sammakopplas med uttalanden som inte går att förena med universitetets värdegrund. Därför väljer vi att, i år, hoppa av, säger Tomas Blom

Dani M har enligt Thomas Blom uttalat sig om droger och antisemitism på ett sådant sätt att det är oförenligt med det Karlstads universitet står för. Och även om artisten sedan ska ha tagit tillbaka sina uttalanden så räcker inte det.

– Nej, det här har skett i närtid och vi vill nog se lite mer handling bakom, säger Thomas Blom.

Hur kommer det sig att det tog så lång tid att komma fram till detta beslut?

– Vi fick det här till ledningen nu i veckan, så vi har diskuterat detta i ledningsgruppen och valde att inte vara med. Jag hade ju till och med börjat fila på talet vid invigningen, säger Tomas Blom.

Kommer ni att begära ut en lista med artister nästa år innan ni bestämmer om ni ska vara med?

– Ja, vi vill gärna vara med i den processen.

Enligt Tomas Blom ställde universitetet ett ultimatum till arrangörerna: avboka Dani M eller så ställer vi in. Och arrangörerna valde då enligt Thomas Blom att behålla bokningen. Det innebär nu att universitetet inte kommer att som planera hålla ett inledningstal ihop med Karlstads kommun och lärosätet finns inte heller representerat med en informationsmonter.

Karlstad kommun kommer inte hoppa av sin medverkan på Kronoparkens dag. 

– Vi finner ingen anledning att hoppa av. Kronoparkens dag är viktig och vi kommer att delta, säger kommunalrådet Per Samuel Nisser till P4 Värmland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".