Var tredje transperson har övervägt självmord

9:07 min

Var tredje transperson har under det senaste året övervägt att ta sitt liv. Det visar den hittills största svenska studien som gjorts bland transpersoner i Sverige.

Att inte vilja eller kunna välja mellan att vara man eller kvinna är svårt. En som vet hur tufft det kan vara att bli accepterad är Karlstadbon Elliot, som egentligen heter något annat.

– Jag tror inte att jag hade levt om jag inte hade valt att berätta för världen och erkänna för mig själv vem jag är. För det åt upp mig inombords att leva ett liv som inte är mitt liv. Men det är en ständig kamp, varje dag, säger Elliot.

Studien, som är gjord av Folkhälsomyndigheten och Karolinska institutet, visar även att transpersoner har lågt förtroende för polis, hälso- och sjukvård och socialtjänst.

Jämfört med en liknande studie för tio år sedan märks inte att livsvillkoren för transpersoner har blivit bättre. På flera områden är resultaten sämre än i undersökningen som gjordes 2005.

800 personer deltog i den nya studien vilket gör undersökningen till den hittills mest omfattande på området i Sverige.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

HBT-jouren: 0771-66 67 68

Nationella Hjälplinjen: 020-22 00 60

Ordlista

Hbtq: En förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera.

Könsidentitet: Det eller de kön en person känner sig som. Somliga känner sig inte som något kön alls.

Transperson: Ett paraplybegrepp för personer vilkas könsidentitet och/eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön som tilldelades vid födseln.

Transfobi: En uppfattning eller en medveten värdering hos en individ, en grupp eller ett samhälle och som ger uttryck för en starkt negativ syn på transpersoner som grupp eller individer.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista