Foto: Viktoria Svedlund / Sveriges Radio
Foto: Viktoria Svedlund / Sveriges Radio

Sju års fängelse för nätpedofilen

Domen i landets hittills största groominghärva är en framgång för åklagaren. It-konsulten som utnyttjat unga tjejer, flera av dem boende i Värmland, fälls för 63 fall av grovt sexuellt tvång.

Den här utredningen började för tre år sedan då olika polisdistrikt i landet började få in anmälningar kring en misstänkt nätpedofil. Två av de drabbade tjejerna fanns i Skaraborg.

– Jag hade haft det på mig själv i cirka fyra år så det var skönt att kunna prata om det. Mamma förstod att det inte var på mina villkor utan på hans, har en av de drabbade tjejerna i Skaraborg tidigare sagt till P4 Skaraborg.

Bland dessa anmälningar fanns likheter som gjorde att rikskriminalens grooming-utredare tog sig an fallet. I höstas häktades en man i 30-års åldern, en tidigare ostraffad IT-konsult från Stockholm, och i dag dömdes han alltså till sju års fängelse för 63 fall av grovt sexuellt tvång. Detta enligt domen från Solna tingsrätt. Totalt handlar det om 68 drabbade personer - alla utom tre är unga flickor.

Mannen ska också betala sammanlagt fem miljoner kronor i skadestånd till flickorna.

Hans tillvägagångsätt har varit att steg för steg lura tjejerna ett ge allt grövre bilder på sig själva över nätet. Om de vägrade hotade han att sprida de bilder han redan hade.

- Det här är en person som inte nöjer sig med att flickorna visar upp sig i bikini. Målet har varit att förmå dem att begå sexuella övergrepp på sig själva som är både förnedrande och smärtsamma och har pågått under en lång tid, har åklagaren Emelie Källfelt tidigare sagt till P4 Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista