Mal
Klädesmal, fjäril. Foto: Lennart Falk (Anticimex)

"Hysterisk" ökning av klädesmal

Skadedjursexpert: "Det är nya fall varje vecka"
1:49 min

Först vägglöss, och nu även klädesmal. Skadedjur som varit så gott som utrotade kommer tillbaka i våra hem. I Värmland har klädesmalen ökat med 250 procent de senaste fyra åren.

2011 hade Anticimex i Karlstad 29 fall av klädesmal. 2014 hade siffran ökat till 78 och hittills i år har man haft 35 fall.

– Vi får in nya fall varje vecka, det ökar hysteriskt, säger skadedjursexperten Per Samuelsson på Anticimex i Karlstad.

Klädesmalen är en fjäril som när de är larver angriper textilier och orsakar hål. Under lång tid har klädesmalen varit i princip utrotad i Sverige, men nya vanor har gjort att skadedjuret ökat i antal igen.

– Förr tog vi undan vinterkläder eller sommarkläder och hängde undan dem, så gör vi inte längre. Istället trycker vi in allt i samma garderob, som blir väldigt full och tätt packat. Då blir det lätt för malen att komma åt, säger Per Samuelsson.

Enligt Anticimex är det vägglöss och klädesmal som ökar mest just nu. Och ofta är det hyreshus som drabbas hårdast av klädesmal eftersom de lätt sprider sig mellan till exempel olika vindsförråd. En inrullad matta som får ligga ett tag kan på några månader bli hemvist för tusentals fjärilar.

Den som inte vill ha malen i sitt hem får följande råd av Per Samuelsson:

– Lägg inte in kläder eller mattor i garderob eller förråd om de inte är helt rena. Är textilierna rena är de inte så intressanta för malen. Och

Till skillnad från vägglöss som blivit resistenta mot de bekämpningsmedel som använts så finns bra hjälp att få mot mal. Oftast räcker det med att få bort det föremål som är källan till angreppet, exempelvis en matta. Annars finns fällor och besprutning att ta till.

--Så det är ingen katastrof att få mal, men det är klart att det inte är roligt att behöva slänga saker man samlat på sig, säger Per Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".