Konstnären Frej Tiljander. Foto: Johanna Skoglund/Sveriges Radio.
Konstnären Frej Tiljander har utropat Lorensberg till ett självständigt furstendöme, med sig själv som prins. Foto: Johanan Skoglund/Sveriges Radio.

Bostadsområde blir furstendöme i Karlstad

8:06 min

Konstnären Frej Tiljander har utropat Lorensberg i Karlstad till ett självständigt furstendöme med namnet Lorenzburg, med sig själv som prins.

Det var en ren slump att före detta danskonstnären och Frej Tiljander skapade furstendömet Lorenzburg. Han skulle skriva att han var från bostadsområdet Lorensberg i Karlstad och slant på tangenterna - och så var idén född.

- Lorenzburg höjer en fana för allas rätt att vara den de är och inte vara så rädda, säger Frej Tiljander, eller Beau Freï Jean-Seraphine Baltazar von Fräähsen zu Lorenzburg som han heter i sitt nya ämbete som prins.

Risken för konstprojekt att bli just konstiga är uppenbar för Frej - men han tycker att det är en risk man måste vara beredd att ta.

- Konsten har den funktionen att bryta mark - särskilt i en mellanstor stad som Karlstad som kanske riskerar att stagnera och avfolkas om man inte tillför lite kreativt kapital och näring, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista