Johanne Hildebrandt ny gästprofessor vid Karlstads universitet

8:37 min

För flertalet är hon kanske mest känd för sina historiska romaner i sviten Sagan om Valhalla. Men Johanne Hildebrandt har också ett långt förflutet som krigskorrespondent i bland annat Irak, Afghanistan och Bosnien. Nu utses hon till gästprofessor vid Karlstads universitet.

Johanne Hildebrandt blir professor i ämnet globala media studier. Sitt sista uppdrag som krigskorrespondent gjorde hon 2010, då hon följde de svenska styrkorna i Afghanistan, något som resulterade i boken "Krigare". Idag skriver hon på en ny romantrilogi i Valhallaserien.

- Det är ganska smärtsamt och slitigt att jobba som krigsreporter, jag känner att jag börjar bli ganska trött på att springa runt i bergen och riskera mitt liv. Därför är det extra roligt att Karlstads universitet tar tillvara på de kunskaper jag fått på fältet, så jag kan få undervisa.

Johanne Hildebrandt är kritisk till dagens krigsrapportering, som handlar om att publicera snabbt och på så många medieplattformar som möjligt.
- Man behöver lång tid på sig, jag kunde lägga flera dagar på ett reportage men senaste åren handlar det om att åka ner på väldigt kort tid och göra snabba jobb. Det blir urvattnat och dåligt helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista