Kristinehamns egen Picasso fyller 50

Värmland kan stoltsera med en av världens största Picassoskulpturer. Nu fyller verket 50 år.

– Den visar respekt gentemot Picasso, säger konstnärens barnbarn Diana Picasso, på besök i Kristinehamn.

Fartygen som kommer till värmländska Kristinehamn möts av ett ganska annorlunda sjömärke, en 15 meter hög skulptur föreställande den spanske konstnären Pablo Picassos hustru Jacqueline.

Verket, som skänktes till Kristinehamn 1964, är Picassos första monumentalstaty och en del i serien "Les dames de Mougins". Konstnären bekräftade att han valde just Kristinehamn som hem för skulpturen via en papperslapp med ett kort ord, "Oui".

Picassos barnbarn, konsthistoriken Diana Picasso, finns på plats i Kristinehamn när skulpturen firar 50 år lördagen den 27 juni.

– Jag är väldigt imponerad av platsen. Här gör skulpturen ett mänskligt och kraftfullt intryck. Jag älskar hur människor sitter runt den i gräset, säger hon.

Bakom arbetet med skulpturen stod den norske konstnären Carl Nesjar, som avled i maj i år. Picasso själv besökte aldrig Kristinehamn, men följde arbetet med hjälp av fotografier och filmer.

– Den visar stor respekt gentemot Picasso. Han hade en vision, och upplevde att Nesjar var en ärlig och kreativ man som han kunde lita på, fortsätter Diana Picasso.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista