LO upplyser sommarjobbande unga om deras rättigheter

0:52 min

Unga sommarjobbare får allt tuffare villkor, visar rapporter från LO. Därför drar LO återigen igång sin kampanj "Facket på sommarjobbet", där de träffar ungdomar som sommarjobbar och informerar dem om deras fackliga rättigheter.

Att de saknar anställningskontrakt och så kallade solskensavtal är några av de vanligaste problemen ungdomarna har, säger Anton Levin från LO.

– Har du solskensavtal får du gå hem när det regnar eftersom du kanske inte säljer så mycket en regnig dag och då tycker inte arbetsgivaren att det är förmånligt att ha dig kvar på arbetsplatsen just de dagarna. Det stöter vi på en del och de avtalen är inte tillåtna, säger Anton Levin. 

Vad är ditt tips på saker man ska tänka på om man som 16-åring är på väg ut på sitt första sommarjobb?

– Får jag de timmarna jag har rätt till enligt mitt anställningsavtal? Har jag ett anställningsavtal eller anställningsbevis? Får jag ut rätt lön? På rätt datum? Dubbelkolla också så att din arbetsgivare skattar på lönen, så att du inte hamnar i någon sådan fälla. Det är väl de mest grundläggande sakerna, säger Anton Levin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista