Sociala medier under övningar kan avslöja försvarshemligheter

1:10 min

Medlemmar i hemvärnet riskerar att avslöja försvarshemligheter på sociala medier när de pratar om var de är och vad de gör på övningar.

En statusuppdatering där hemvärnsmedlemmarna berättar var de är och vad de gör under en övning, eller en bild med platsangivelser kan få allvarliga konsekvenser och avslöja sådant som inte allmänheten ska veta.

– Försvarsmaktens verksamhet vet vi är och kommer att vara utsatt för underrättelseinhämtning och då är det viktigt att sekretessbelagd information inte diskuteras på sociala medier, säger Bengt Fransson, överstelöjtnant och chef för Hemvärnet i Örebro och Värmland.

Har du märkt av sådana problem i Värmland och Örebro?

– Nej det tycker jag inte, men däremot diskuterar vi och pratar om det här för att inte komma i den situationen, säger Bengt Fransson.

Han menar att det finns några grundläggande råd.

– Exempelvis kan bilder geotaggas till speciella platser så därför är det viktigt att slå av en sådan funktion. Samtidigt lever vi en ny värld där den här typen av kommunikation är viktig i den målgrupp som hemvärnet nu har. Hemvärnet är en ung del av Försvarsmakten och där finns det väldigt många användare av sociala medier. Därför ska vi inte strypa det utan att se till att med omdöme använda det och då är det framförallt sekretessbelagd information som inte får läcka ut, säger Bengt Fransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista