Håll avståndet på campingen

6:32 min

Avstånden mellan husvagnarna på en camping ska vara minst fyra meter. Men i takt med att husvagnsägarna gör tillbyggen på sina vagnar minskar det faktiska avståndet. Det kan innebära en säkerhetsrisk vid brand.

– Det finns egentligen två problem med det här. Det ena är att på en del campingplatser ritade upp sina rutor för x antal år sen och nu är husvagnarna och ekipagen mycket större så de här avstånden går inte att hålla med nuvarande rutor. De andra är att man runt sina husvagnar och förtält bygger än det ena än det andra. Och på en del håll så undrar man är det här en sommarstuga eller är det här en husvagn. Då är risken att den totala byggnaden kommer för nära en annan husvagn eller något annat bygge. De ska ju också ha 4 meter till närmaste bygge, säger Björn Johansson, brandingenjör på Räddningstjänsten Karlstadsregionen.

En brand i en husvagn går oerhört fort. Efter ett par minuter är hela husvagnen övertänd.

– Brandvarnare i husvagnen ska alla ha, att ha gasolvarnare är en bra idé och framför allt så tycker jag att alla ska ha en handbrandsläckare, så att du själv kan hantera en brand hos dig eller en brand hos grannen, säger brandingenjör Björn Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista