Småföretagare blir oftast utan sommarsemester

1:35 min

Nästan sex av tio småföretagare i Värmland tar inte ut mer än två veckors sommarsemester, visar en undersökning som förbundet Fria Företagare och ekonomiföretaget Visma har gjort.

Marie-Louise Andrén äger en kemtvätt i Karlstad och hon får ingen semester i sommar.

– Att vara småföretagaren i dag, det är inte lätt. Man måste ha in de där kronorna varje månad, och jag kan inte bara stänga här och säga "hej hej, jag kommer tillbaka om fyra veckor". Då har inte jag några kunder kvar. Och de är guld värda för mig, säger Marie-Louise Andrén.

Valet mellan att stänga igen över sommaren, och på så vis riskera att förlora kunder, eller att hålla igång verksamheten men strunta i semestern - det är ett ganska enkelt, men uppoffrande val för småföretagare som Marie-Louise Andrén.

Men en del behöver inte ställas inför det valet. Bernard Eriksson äger en elektronikbutik i Karlstad, och nästa vecka går han på en två veckor lång semester.

– Första året så var det ingen semester alls. Nästa år så var det två dagar. Året därpå var det tre dagars semester. Så att det var inte så mycket semester i början, utan då var det jobb, jobb, jobb. Men det är ju lättare nu när vi är fler anställda och det rullar på, säger Bernard Eriksson.

Undersökningen, som förbundet Fria Företagare och ekonomiföretaget Visma har gjort, visar att mer än hälften av Värmlands småföretagare tar ut två veckors semester eller mindre under sommaren. Men det är inga konstiga siffror, menar Anna Hedberg, Regionchef för Företagarna i Värmland.

­– Det är ingen förvånande siffra. Det är ju tufft att vara småföretagare. Man måste vara tillgänglig för kunden, man kan inte ta lång ledighet. Man ansvarar ju för att allt ska fungera, administrationen måste fungera. Du ska betala ut löner, skatter och avgifter. Så, det är inget konstigt, säger Anna Hedberg.