Grannar vill att tomten röjs efter branden

1:34 min

Fem månader har gått men tomten med ruinen efter Erikshjälpens lokal har fortfarande inte röjts upp efter branden. Nu har boende i närheten tröttnat.

– Det är inte roligt att ha den här utsikten. Det är förkolnade rester som ligger där och det ser bedrövligt ut. Det har börjat växa gräs runt omkring och det ligger en massa bråte. Det är ingen fin syn när man kommer och åker in i Filipstad heller, säger Agnetha Ståhlberg som bor intill den brandskadade tomten.

Att röja upp efter branden är fastighetsägaren Telia Net ABs ansvar, säger Niklas Svensson, byggnadsinspektör på Filipstads kommun.

– Det är fastighetsägarens ansvar att göra detta. Sedan måste man ha respekt för att när sådant här händer måste utredningar och sådant göras först innan de kontaktar oss. Och det gjorde man ganska snabbt ändå. Så vi har inte haft någon anledning att skynda på processen. Men det är klart att nu efter fem månader har det gått väldigt lång tid.

När kan det vara röjt och snyggt igen?

– Det vet jag inte, jag har inte pratat med Telia. Men jag hoppas att det sker i sensommar/höst i alla fall, säger Niklas Svensson.

Roija Rafii, pressinformatör på Telia, säger att de ännu inte kan säga när eller vad som kommer att ske med byggnaden.

– Det är givetvis jättebeklagligt och det är ju inte alls vår avsikt att någon ska beröras av den som har varit. Vi försöker skynda på processen så gott vi kan, och i det här läget så väntar vi på en sista offert för att kunna ta beslut om hur vi går vidare, säger Roija Rafii.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista