Så minskar du risken för drunkning

0:47 min

Förra året drunknade rekordmånga människor, 137 stycken, runtom i landet. Nu när badsäsongen drar igång igen finns det mycket den som badar kan tänka på för att minska risken att råka i nöd.  

En förklaring till att så många drunknade sommaren 2014 var det fina vädret som gjorde att många var ute och badade i våra hav och sjöar.

Nu när sommarvärmen återigen är på ingång och badsäsongen drar igång, är det viktigt att tänka på hur man ska bete sig i vattnet för att minska risken för drunkningen.

– Ska man ut och simma ska man simma längs med stranden och inte rakt ut. Blir man trött eller händer det något så ska man ha nära till botten. Att alltid ha flytväst i båten är också jätteviktigt, säger Göran Karlsson på Svenska livräddningssällskapet i Värmland.

Vad är de vanligaste misstagen vi gör?

– Nummer ett är att badvakta varandra. Är man ett gäng, en eller flera familjer så ska man turas om och badvakta varandra. Det är gjort på ett ögonblicks verk att det händer något, säger Göran Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista