Operakollegorna som bägge spelat Robert i Duvemålamusikalen

11 min

Christer Nerfont och Oskar Nilsson spelar tillsammans i Wermland operas L'Orfeo. Tidigare har de bägge gjort rollen som Robert i Christina från Duvemåla, med paradnumret Guldet blev till sand, fast i olika uppsättningar med 20 år emellan.

Christer Nerfont tog över rollen som Robert efter Peter Jöback 1997. Oskar Nilsson har spelat Robert på senare år i Finland och i Göteborg, och nu i höst när musikalen kommer tillbaka till Stockholm är han också med. Men att spela samma roll så länge är inga problem.

– Det gäller att hitta grejer som gör en peppad, små förändringar och saker att testa, så man håller sig fräsch, säger Oskar Nilsson.

För Christer kom rollen tidigt i karriären.

– Det var verkligen en stor grej men när man är mitt uppe i någonting så kanske man inte reflekterar över det utan bara jobbar på, säger Christer Nerfont. Det är klart att man var lite starstruck när man stod i hotellbaren intill teatern och tog en öl med Benny.

Det finns flera likheter mellan de två musikalartisterna, förutom att de är lika långa och har ett, enligt egen utsago, nördigt fotbollsintresse. De står nu också tillsammans på Wermland Operas scen i operan L'Orfeo, en moderniserad och rätt kort opera som kan locka ovana operabesökare.

– Det är ju väldigt mycket folk som aldrig varit på operan som går och ser den för att den är häftig och visuell, säger Christer Nerfont. De har dragit in folkmusiken i tonspråket och vi har en skön mix av röster i ensemblen.