Brattforsheden brinner

0:57 min

Om du färdas på 63:an under lördagseftermiddagen så kan du se hur Brattforsheden – som ligger mellan Molkom och Filipstad ­– brinner. Det är Skogstyrelsen, som på order från Länsstyrelsen i Värmland, utför en så kallad naturvårdsbränning.

Klockan 13.00 anlades branden som har som syfte att hjälpa skogen.

– Allt är under kontroll. Alla säkerhetsåtergärder har åtagits för att det här ska utföras på ett säkert sätt. Så nej, det ska inte vara någon fara, säger Dick Östberg, biolog på länsstyrelsen i Värmland.

Varför gör ni den här kontrollerade skogsbränningen?

– Skogsbrand var ett vanligt inslag i våra skogar förr i tiden, och nu återinför vi det här. För att det är flertal arter som är beroende av just bränd ved, bland annat, säger Dick Östberg.

Har ni någon uppmaning till allmänheten?

– Vi vill helst se att man undviker att komma hit under bränningen. För att folk som går in på området kan råka illa ut. Så vi ser helst att folk håller sig undan, säger Dick Östberg och fortsätter.

– Även dagarna efteråt så ska man vara försiktig när man ger sig in på området, för att det kan falla träd och liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista