Polisen har påbörjat den tekniska undersökningen

Under förmiddagen påbörjar polisen sin tekniska undersökning av brottsplatsen efter det misstänkta mordet och mordbranden i Arvika. På plats finns även regionens enda specialiserade brandhund.

Tre tekniker och en fotograf är på plats från Karlstad samt en brandhund med förare från Falun. 

- Hunden kan känna väldigt små mängder brännbara vätskor, säger hundföraren Ingrid Dimsjö, som kommer att jobba tillsammans med hunden Duni hela dagen i det totalförstörda flerfamiljshuset.

Det har gått  1,5 dygn sedan branden bröt ut och nästan lika länge sedan polisen fattade misstanke om mord. Att man väntat tills idag med undersökningen beror på att det var för varmt inne i huset under gårdagen och att mängden giftiga ämnen då fortfarande var hög.

- Att det gått så lång tid är inga problem för hunden, säger Ingrid Dimsjö.

Både hon och Duni har skyddskläder. Ingrid har även mask. De ångor som utsöndras efter en stark brand är mycket farliga att inandas.

- Jag har även skyddsskor till Duni mot till exempel glas men det brukar faktiskt gå bättre utan då hon bättre själv känner var hon ska gå.

Schäfern Duni är 6 år och den enda specialiserade brandhunden i den nya polisregionen. Så fort hon släpps ut ur bilen sätter hon näsan i vädret och blir ivrig. Det är brännbara vätskor hon söker efter.  

- Vid en svår totalbrand är det svårt att ha en uppfattning om var branden börjat. Hunden är ett viktigt hjälpmedel som kan spara mycket tid åt teknikerna och som kan hjälpa till att förklara vad som hänt, säger Ingrid Dimsjö.

Vet du mer om händelserna i Arvika?
Kontakta reporter Annika Ström på 054-777 26 62 eller mejla till p4varmland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista