Befarad ökning av bluffmärkta jordgubbar

1:42 min

Jordbruksverket befarar att den kalla försommaren bidragit till fler bedrägeriförsök i form av medveten felmärkning av utländska jordgubbar.

Den kalla försommaren resulterade inte bara i uppgivna semesterfirare, utan även jordgubbsskörden påverkades vilket gjorde svenska jordgubbar till en bristvara innan midsommar.

Som en konsekvens kan jordgubbshandlare i ökad utsträckning medvetet försökt sälja utländska gubbar under svenska flagg. Jordbruksverket har hittills genomfört 200 inspektioner och säger till Sveriges Radio att man kan konstatera en tredubbling av antalet misstänkta fall jämfört med de senaste årens siffror.

– Det brukar ligga runt 3-4 fall och nu har vi i tio fall behövt ta prover för att skicka till Tyskland och analys, säger Kristina Mattsson, chef för enheten för handel och marknad vid Jordbruksverket.

I Tyskland analyseras vattenmolekylerna i jordgubbarna och på så sätt kan bärens ursprung fastställas.

– Om det visar sig att det är utländska gubbar som sålts som svenska är det bedrägeri och vi lämnar över till polis och åklagare, säger Kristina Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista