Pia Sundgrens son tog sitt liv

7:58 min

Pia Sundgrens 14-årige son Simon tog sitt liv i mars 2009. I en intervju med P4 Värmland berättar hon om sorgen, om att börja om och att hitta glädjen i livet igen.

- Det är vad varje förälder fruktar men man tänker att "det händer aldrig mig". Men det hände oss. Det var som en blixt från klar himmel, vi förstod aldrig att det var sådana tankar hos Simon överhuvudtaget. Det var en fruktansvärd chock, säger Pia Sundgren.

I slutet av mars hade P4 Värmland en temavecka om självmord och då tyckte Pias dotter att hon skulle berätta deras historia i radion. Båda två har reflekterat över hur lite det pratas om självmord.

- Det finns en nollvision i trafiken men det är långt många fler som tas ifrån oss på det här sättet. Det är jätteviktigt att det kommer fram. Den temaveckan var enormt otroligt viktig tror jag.

Pia Sundgren menar att alla har ett ansvar, inte bara föräldrar utan också skolan och vänner och bekanta.

Hur har händelsen påverkat dig och ditt liv?

- Det blev en ögonöppnare som var ofantligt stor. Inte bara för mig själv utan också i yrket. Jag som lärare har ett enormt ansvar att se vad det beror på att eleven inte är läsmotiverad eller inte vill säga hur den har det. Det är mitt ansvar att ta reda på det och ge hjälp, också som privatperson att jag sprider det här som vi var med om, att det faktiskt händer och att det är så vanligt som det är.

Pia Sundgren har bloggat om sorgen efter sin son, och det har varit en stor hjälp att bearbeta det som hänt.

- Det är ett av de viktigaste verktygen, med tiden. Det tar tid när livet slås i spillror och allt blir raserat, allt som du trott på, allt som du har byggt upp, det försvinner. Man startar från noll igen.

Här kan du läsa Pia Sundgrens blogg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista