Elever på mattelektion
Flera åtgärder ska höja elevernas matematikkunskaper. Foto: Bertil Ericson/TT

Träff med forskare ska höja matteundervisningen

1:02 min

Matematikkunskaperna bland svenska elever har försämrats de senaste åren och flera åtgärder har satts in för att vända trenden. I helgen deltar Erik Algesten, matematiklärare från Arvika, i ett av projekten.

Efter åtta år som matematiklärare hoppas Erik Algesten, som till vardags jobbar som mattelärare på Solbergagymnasiet i Arvika kunna få både tips om nya sätt att undervisa, och bli inspirerad av matteforskarna. I helgen befinner han och 19 andra mattelärare sig på Djursholm utanför Stockholm för att tillsammans med forskare inom matematiken stöta och blöta hur undervisningen kan förbättras.

En viktig insats, anser Erik Algesten.

– Tester visar att mattekunskaperna gått ner och det är allvarligt tycker jag. Så det behöver vi jobba med att lyfta, säger Erik Algesten.

Förutom inspiration och att möta kollegor hoppas han också få med sig fler idéer hem som går att använda i undervisningen.

– Jag försöker tänka på att variera undervisningen, och då är det viktigt att få nya inspel och få ett utbyte, säger Erik Algesten.

Bakom satsningen, som kallas Kleindagarna, står Svenska nationalkommittén för matematik.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista