Freja vid kajen i Fryksta. Foto: Lennart Nordenstein.
Freja af Fryken är ett av fartygen som "Wiki loves monuments" vill ha bilder på. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Världens största fototävling samlar bilder på kulturskatter

0:51 min

Den första september inleds världens största fototävling, som pågår över hela världen i en månad. "Wiki loves monuments" heter tävlingen som samlar in bilder till hemsidan Wikipedia.

Tävlingen fokuserar på kulturskatter. Tanken är att samla in bilder på kulturhistoriskt intressanta platser och byggnader över hela världen. I Sverige har tävlingen fyra kategorier: fornminnen, k-märkta byggnader och fartyg, samt arbetslivsmuseer. En jury utser vinnare i de fyra kategorierna och de tio bästa svenska bilderna går vidare till en internationell final.

- Som mest har det varit 35 deltagande länder i världen och vi har varit med sedan 2010, berättar Axel Pettersson på Wikimedia, som står bakom tävlingen.

Flera värmländska byggnader och platser finns med på listan över kulturskatter Wikimedia vill föreviga.

- I Värmland finns flera fartyg. I Värmland finns tre stycken: Harge, Polstjärnan och Tingvalla. I Säffle finns en bogserbåt som heter Rolf och i Fryksta finns Freja af Fryken. Utöver fartygen finns ett antal arbetslivsmuseer. Av 90 arbetslivsmuseer i Värmland är det 80 som inte har bilder, så där finns mycket att ta av. Dessutom finns det flera fornminnen som inte har bilder, liksom många byggnader, säger Axel Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista