Markägare väntar på betalning för Byamossarna

0:43 min

De markägare som inte fått betalt för sin mark i samband med att Länsstyrelsen i Värmland skapade naturreservatet Byamossarna utanför Arvika, kan få vänta länge på sina pengar. Enligt markägaren Jan-Olof Newborg hävdar länsstyrelsen nu att pengarna är slut.

Naturreservatet Byamossarna som invigdes av prinsparet i slutet av augusti har ifrågsatts i omgångar av markägare. Och nu visar det sig att marköpet inte är klart för fyra av markägarna till det över 700 hektar stora området.

Man har inte kommit överens på grund av ersättningsnivåer, andelar i vägar, jakt och skoterleder. Även ett område med granatkratrar har ifrågasatts. Och Jan-Olof Newborg, som måste släppa till 52 hektar mark, lär få vänta ett tag på sin ersättning.

– De säger att det kan dröja en bra bit in på nästa år, säger han.

Länsstyrelsen tillbakavisar all kritik. Att inte alla markägare har ersatts ekonomiskt är helt enligt bestämmelserna, säger Thomas Östlund, chef för Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

– Miljöbalken föreskriver att vi ska ta ett beslut och sedan att vi ska förhandla om ersättningar. Nu har vi fyra kvar och de kommer att få sin ersättning så fort förhandlingarna är avslutade, säger han.

När det gäller området med granatkratrar, ska det åtgärdas?

– Nej det ska de inte. Så länge det inte händer någonting så finns det ingen anledning. Det finns mycket faror i skogen och det här är en av dem, säger Thomas Östlund.

Naturreservatet Byamossarna beskyddas av prinsparet och är Arvika kommuns största sammanhängande myrområde. I området finns en 3,5 kilometer lång vandringsled som numer heter "Hertigparets vandringsled".