Privata insamlingar till flyktingar inte okomplicerade

13 min

Bilden på lille Alan Kurdi som drunknade i Medelhavet har väckt en våg av hjälpvilja hos svenskarna. Trots att professionella hjälporganisationer finns på plats är det nu många privatpersoner som startar egna insamlingar. Varför, och hur hjälper man utan att stjälpa?
Vi tog upp frågan med två proffs inom internationell krishjälp: Sofia Westberg på MSB och Gunnar Ström på Röda korset.

Sofia Westberg är projektledare på MSB med ansvar för deras syrienrelaterade insatser, och Gunnar Ström har jobbat med hjälpverksamhet i bland annat Sudan och Somalia. Som ordförande i Röda korset i Värmland har han länge jobbat för att få fler engagerade i deras arbete med att stötta nyanlända flyktingar. När hjälpviljan nu har väckts har det resulterat i flera privata insamlingar, som inte varit helt enkla att ro i land.

- Det engagemang som visas nu är precis det vi behöver i Röda korset. Det är i grunden väldig positivt att människor vill ställa upp, men när man får en brilliant idé att starta en insamling måste man fundera hela vägen ut. Ta reda på om det behövs, hur man får ut det och vem som tar ansvar för att det distribueras på ett rättvist sätt!

Att samla in kläder och skicka till flyktingarna är inte helt enkelt, berättar Sofia Westberg på MSB:
- Av egen erfarenhet vet jag att klädinsamlingar är komplicerat. Det låter enkelt och hjärtat vill, men det är svårt.

Varför tror ni att så många startar privata insamlingar istället för att vända sig till de hjälporganisationer som redan finns?
- Kanske vi i Röda korset borde varit duktigare på att tala om att vi är på plats och har en väg man kan gå. Men vi är med hela vägen, ända inne i Syrien och hela vägen hit. På Sicilien till exempel finns 2500 frivilliga röda korsare som tar emot när båtarna kommer.

Tror ni att människor är rädda att pengarna går till administration?
- Kanske, men om man vill vara säker på att det man ger kommer fram, så måste man se till att det finns en organisation, erfarenhet och professionalism. Att ge humanitär hjälp är medmänskligt, men det är också ett proffsjobb.

Pengar gör nytta

MSB:s Syrienrelaterade insatser finansieras av Sida men efterfrågas också av FN:s flyktingorgan UNHCR.
- De finns på plats sen flera år tillbaka och gör ett jättebra jobb. Men det de saknar för att göra mer, det är stöd i form av pengar. För det är svårt att finansiera insatser i en konflikt som pågått en längre tid, säger Sofia Westberg.