Munkfors skolbarn har sämst förutsättningar i landet

Skolbarnen i Piteå har de bästa förutsättningarna i landet för att lyckas i skolan. Barnen i Munkfors har landets allra sämsta chans. Det visar Lärarnas Riksförbunds nya sammanställning där landets samtliga kommuner har jämförts.

Lärarnas Riksförbund har rankat alla de 290 kommunerna utifrån fem parametrar: elevresultat, likvärdighet, lärarlöner, behörighet och resursanvändning. När alla dessa parametrar vägs in så har barnen i Piteå alltså bäst förutsättningar. Mycket bra förutsättningar har också barnen i skånska Lomma och bohuslänska Sotenäs.

Här i Värmland ser det inte alls bra ut. Hammarö är klart bäst på 32:a plats, sen kommer Forshaga på 121:a, Arvika på 129:e, Storfors 142:a, Hagfors 143:e, Karlskoga 155:e och Karlstad först på 156:e plats bland landets 290 kommuner och allra sämst förutsättningar i hela landet för en bra start i livet har alltså barnen i Munkfors.

- Skillnaderna mellan kommunerna är helt omrimliga och orättvisa, kommenterar Lärarnas förbundsordförande Bo Jansson. Som också säger att alla elever har rätt till en bra utbildning, inte bara vissa som haft tur att födas i rätt kommun.