Rykten om oegentligheter kring myggfällorna i Forshaga kommun

5:14 min

Moderaterna i Forshaga/Ullerud har begärt ut alla handlingar som rör kommunens gasolfällor för myggbekämpning. Anledningen är att man vill få utrett om allt gått rätt till när kommunen köpte fällorna.

Enligt moderaterna går det rykten om att Forshaga kommun förekommer i en amerikansk reklamfilm i utbyte mot förmåner.

– Det skulle kunna vara att man har gjort upp att man får billigare pris eller att man gynnar en företagare exempelvis. Vi vet inte, men det är det som vi vill ta reda på, säger Thomas Nilsson, gruppledare för moderaterna.

Thomas Nilsson säger också att medborgare tidigare försökt begära ut handlingar gällande myggfällorna, men att kommunen inte lämnat ut dem.

– Då kände vi som parti att då får väl vi göra det. Jag tycker det är ganska tråkigt att man hela tiden måste gå den formella vägen. Men det är så man vill ha det tydligen. Ska det hända något får man ta i ordentligt.

Benny Pedersén (S), kommunstyrelsens ordförande känner till den amerikanska reklamfilmen, men säger att kommunen inte har med den att göra.

– Thomas påstår att vi på något sätt ska ha en konspiration och har gjort nån reklamfilm i USA. Det är absolut ingen sanning i det. Där har vi kopplat in vår egen jurist som har skrivit ett brev till det här företaget där man vänligt men bestämt har bett dem sluta sända den här filmen. Det är alltså något som skett helt utan vår vetskap och mig veterligen så har de tagit bort den här filmen.

Att kommunen inte ska ha lämnat ut handlingarna om myggfällorna, tycker Benny Pedersén låter märkligt.

– Det är klart som tusingen att vi ska ta fram dem. Att de inte kommit fram tidigare det tycker jag också låter konstigt. Men nu ska de fram helt klart, säger Benny Pedersén.

Men han nämner att när folk har begärt att få veta var myggfällorna varit placerade så har inte kommunen berättat det.

– Det anser vi inte behöver komma ut till allmänheten eftersom det är stöldbegärligt gods. Så det vet jag att man har sagt att det släpper vi inte. Däremot ska man ju kunna se allt annat.

Vad har ni att dölja?

– Absolut ingenting. De är inköpta enligt alla lagens regler och krav och upphandlingar vad jag vet. Men det får vi också se nu när det kommer fram underlag. Det är klart att alla ska tålas att granskas och nu får vi titta på det här då, säger Benny Pedersén.