63-åring åtalas för kyrkostölder

4:42 min

Nu åtalas den 63-årige man som är misstänkt för ett flertal grova stölder i kyrkor och hembygdsgårdar runt om i Sverige, bland annat i Trankils kyrka i Årjäng.

Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström vid Internationella åklagarkammaren säger att det har varit en komplicerad utredning.

– Det är inte alldeles enkelt att hitta bevisning så långt efteråt. På så sätt är det lite komplicerat. Och det är ett i högsta grad internationellt mål, föremål är påträffade i Portugal, Spanien, Tyskland, Belgien, Holland och Danmark, säger Hans-Jörgen Hanström.

Den 63-årige mannen greps i våras på den spanska ön Teneriffa och han utlämnades senare till Sverige. Han åtalas för att under åren 2010 till 2014 ha stulit ovärdeliga medeltida föremål från fem kyrkor och fem hembygdsgårdar runtom i Sverige.

Vid inbrottet i Trankils kyrka 2012 stals en trämadonna från 1200-talet, en sjuarmad kandelaber, två ljusstakar från 1600-talet och en ljusbärare i trä från 1700-talet. Kandelabern hittades vid husrannsakan hos mannen på Teneriffa. Trämadonnan finns beslagtagen hos portugisisk polis, efter att den sålts via en spansk auktionsfirma.

Han dömdes redan 2006 till sex års fängelse och utvisning för att ha begått inbrott i 19 svenska kyrkor. Utöver de nya stölderna åtalas han nu också för grov smuggling av kulturföremål och brott mot utlänningslagen, för att ha vistats i Sverige olagligt.

Han nekar till alla stöldanklagelser, men medger häleri utomlands.

Rättegång mot mannen kommer att hållas i Norrköpings tingsrätt med start den 22 september.