Osäkert om Hassan Bana köper Swemodule i Glava

1:17 min

Swemodules framtid är osäker. Under den här veckan tas beslutet om det blir den iranske affärsmannen Hassan Bana som blir ny ägare eller inte. Men avtalet mellan Swemodule och Hassan Bana har varit problemfyllt, bland annat den finansiella lösningen.

– Det beror på att Iran har haft ekonomiska restriktioner på grund av deras kärnvapenprogram med mera. Så att köparen fick inte fram pengarna såsom det var avtalat, säger Peter Rimo, konkursförvaltare för Swemodule i Glava.

Det var i mars som ägarna till solcellstillverkaren Swemodule AB begärdes i konkurs. 43 anställda varslades. I juli blev det klart att den iranske affärsmannen Hassan Bana skulle köpa Swemodule. Förutom att Hassan Bana inte fick fram pengarna enligt avtalet så var det också andra villkor i avtalet som Swemodule inte ville gå med på.

– Man vill i princip testa anläggningen för en fortsatt drift och sen ha möjlighet att gå ur affären och det kan vi inte acceptera, säger Peter Rimo.

Peter Rimo tycker att situationen är olustig. Han menar också att köparen inte heller i tillräcklig grad trätt fram mot de anställda vilket man har haft som ett krav. Skulle det nu inte bli Hassan Bana som köper så finns det andra intressenter.

– Ambitionen från banken, kommunens sida och min sida är att det ska kunna räddas för en fortsatt drift. Att vi inte ska behöva bära ut maskinerna ur fabriken, säger Peter Rimo.

Under veckan kommer beslutet om Hassan Bana kommer att köpa eller inte.