Svenska kyrkan anordnar drop in vigsel på Pride

11 min

På lördag anordnas Pride i Värmland, och en nyhet för i år är att Svenska kyrkan kommer att viga par i en drop in vigsel på Sandgrundsudden.

Både homosexuella och heterosexuella par är välkomna att knyta hymens band:

– Det är ett statement från kyrkans sida, men inget jippo, säger Erik Andersson, präst i Hammarö församling och ordförande för EKHO - ett förbund för kristna HBTQ-personer.

Sverige har haft en könsneutral äktenskapslagstiftning i sex år och efter en lång debatt 2009 tog svenska kyrkan beslutet att viga samkönade par. Men statistiken visar att homosexuella nobbar prästen i högre utsträckning än heterosexuella. Bara vart fjärde samkönat brudpar väljer kyrkan för sin vigsel.

– Det har ju sin förklaring. Att gå till ett samfund som i många, många år förnekat och sagt nej tack till samkönade par... då kommer det ta många år innan man i samma utsträckning kommer till oss, säger Erik Andersson och fortsätter:

– Det är också det som vår medverkan i Pride handlar om. Vi går inte bara där och är stolta, vi går också där för att skämmas för allt vi har gjort genom historien.

Enligt Erik Andersson finns det fortfarande ett förtryck av homosexuella från svenska kyrkans sida:

– Det är tillåtet för präster att säga nej till att viga samkönade par. Och det är fortfarande så att bland nyprästvigda kan man ha den åsikten. Men nu är ju det här kyrkans ordning med en könsneutral vigselritual, och nånstans måste kyrkan kunna dra ett streck, anser Erik Andersson.