Rally Sweden flyttar serviceplats från Hagfors

3:55 min

Rally Sweden flyttar serviceplatsen från Hagfors till Karlstad och Vänerkajen vid nästa års rally. Det avslöjar Glenn Olsson, vd för Rally Sweden, och medger att förändringen ställer till problem för tävlingen.

– Det är ett påbud från FIA som kom innan sommaren. De ville att vi skulle hitta en annan ort än Hagfors som serviceplats, på grund av de boendeproblem som har varit de senaste åren, säger Glenn Olsson.

FIA:s påbud kom som en överraskning, säger vd:n. Med serviceplats vid Vänerkajen kommer teamen nära boendeplatser i Karlstad, men förändringen kommer att ställa till problem för själva tävlingen.

– Vi kan inte använda servicen mitt på dagen. Teamen och övriga får jobba med service morgon och kväll. Det blir en krångligare tävling för många.

För Hagfors är det ett stort avbräck att bli av med boendet.

– För boendeplatsen i Hagfors förstår vi att det är ett jätteproblem, det förstår vi och det är tråkigt att det blir så här. Men själva tävlingen kommer fortfarande att ha sin bas där med de flesta sträckorna. Rallypubliken kommer fortfarande att finnas i trakterna, säger Glenn Olsson.

Men det finns ju större upptagningsområde när det gäller publik också i Karlstad?

– Jag hoppas att upplägget vid Vänerkajen gör att det blir lättillgängligt för Karlstadfolket att ta sig ett besök till serviceplatsen och se teamens stora anläggningar och komma in och kolla service på kvällen.

Är det framtiden att man vill dra allt till större städer?

– Ser man på de flesta andra VM-arrangörer så är de dockade till en större stad och har väldigt bra tillgång till boende. Även boendestandarden är hög. Vi vill givetvis ha kvar vårt VM-rally i Sverige och då får vi jobba i den riktning som FIA och teamen sätter upp, säger Glenn Olsson.