Det våras för pessimismen

8:23 min

Efter all predikan om positivt tänkande - nu våras det för dysterkvistarna. I nya Pixar-filmen Insidan ut upprättas vemodet som en viktig känsla vi inte bör förtränga. Och pessimist-apostlarna Jan Bylund och Mattias Lundberg åker land och rike runt för att propagera för just pessimismen.

I Pixars senaste succéfilm Insidan ut är själva sensmoralen att det är ok att vara känna vemod, att det till och med är nödvändigt för att man ska fungera som en människa. Några som länge försökt föra ut det budskapet är ståuppkomikern Jan Bylund och psykologen Mattias Lundberg.

Deras koncept "Den lycklige pessimisten" har både blivit bok och humorföreställning, och nu erbjuder de företag runt om i hela landet att boka den, för att kunna skänka hela arvodet till Röda korsets arbete i flyktingkrisen.

Enligt Mattias och Jan finns det många fördomar om pessimister. Dels att de skulle dra ner stämningen för alla andra, och dels att pessimister är handlingsförlamade:
- Pessimismen är ett verktyg för oss att kunna agera, vi pessimister är handlingskraftiga och mer förberedda, säger Jan Bylund.