De spelar datorspel på skoltid och drömmer om att bli proffs

4:47 min

Att få spela datorspel på skoltid låter säkert som en dröm för många. Men för 22 gymnasieelever på Fria läroverken i Karlstad är det sedan terminstarten verklighet. De har e-sport på schemat.

Det är för att stå sig i den hårda konkurrensen om gymnasieeleverna som Fria läroverken i Karlstad inför e-sport som ett tillval på el- och energiprogrammet.

Själva grundupplägget är detsamma som för de andra idrottseleverna på skolan, med mycket fysträning och undervisning i hälsa och kost. Men med den avgörande skillnaden att själva sporten utövas stillasittande framför datorn. Man spelar datorspel helt enkelt.

Flera av eleverna säger att e-sporten inte var huvudanledningen till att de sökte sig till just det här programmet, men Bengt Haglund, som är ansvarig för programmet menar att införandet av e-sport på schemat var ett både taktiskt och lyckosamt drag.

– Prio ett var naturligtvis att öka intresset för vårt el- och energiprogram. Vi såg att elevantalet på yrkesförberedande program sakta men säkert hade sjunkit. Men i och med e-sporten så har vi vänt trenden och nu har vi fulla klasser med råge, säger Bengt Haglund.

E-sport är på framväxt, både nationellt och internationellt. Många undrar säkert om datorspelande verkligen kan vara något att satsa på, om man tänker i termer av försörjning och inte hobby. Och svaret är väl att för den som blir framgångsrik och lyckas bli proffs, så finns det stora pengar att tjäna. Det finns stora turneringar där prispengarna ligger i miljonklassen.

Man kanske inte förknippar datorspelande med fysträning i första hand, men det är ändå precis vad som väntar e-sporteleverna.

– Kursen som e-sporten ligger emot, heter idrottsspecialisering. Och det är samma kurs som våra FBK-elever och innebandyelever läser, berättar läraren Bengt Haglund.

Daniel Gustafsson heter en av killarna som läser e-sport, och ja, alla 22 elever på programmet är killar. Hans förhoppningar på vad utbildningen ska leda till är stora.

– Jag funderar på att bli proffsspelare och bli riktigt bra, säger han.

Eleven Christoffer Nilsson, som vill jobba med spelutveckling i framtiden, planerar att skörda de första frukterna av sin utbildning redan i en mycket nära framtid.

– Jag vill börja försöka att få in lite pengar men min nuvarande dator är inte bra nog för det. Men när jag får skoldatorn så kommer det att gå lite bättre.