Värmlandstrafik byter ut alla länsbussar

2:57 min

Med start i mitten av oktober kommer 159 nya länstrafikbussar börja slussas ut länet.

Värmlandstrafik kommer byta alla sina gamla bussar som idag är av varierande skick och standard.

Den nya bussarna är lägre framtill, vilket är bra för passagerare med funktionshinder.

– Bussarna ska helt enkelt kunna ta passagerare med olika behov, förklarar Värmlandstrafiks vd Lars Bull.

Trådlöst internet, laddningsmöjligheter för mobiler, luftkonditionering och bakåtvända bilbarnstolar tillhör även en del av de andra nyheter som bussarna bjuder på. Dessutom kommer bussarna utvändigt vara utrustade med överkörningsskydd.

Samtliga bussar har tillverkats i Polen, men de kompletteras med extra utrustning som monteras i Säffle och ger full sysselsättning till 12 personer i cirka sex veckor.

De nya bussarnas avgaser är betydligt renare än de befintliga och kommer att släppa ut endast en sjundedel av de föroreningar som bussarna idag släpper ut i den värmländska luften.

– Till en början kommer 40 procent av bussarna gå på biobränsle, men målet är att alla bussarna kommer kunna gå på rapsolja, säger Andreas Baljhagen på Volvo bussar.  

En annan nyhet som successivt kommer att introduceras i de nya bussarna är att man ska kunna boka sittplats.

– I första hand är det sjukresor som ska kunna boka sina platser men på sikt kommer även till exempel en åksjuk person kunna boka sitt säte, säger Lars Bull.  

Biljettpriserna kommer inte att justeras för att bussarna byts ut försäkrar Lars Bull som dessutom är mycket stolt över den nya färgen på bussarna, vilket är en något varmare gul än den som idag är på bussarna.