Idrottsklubben en väg in i det svenska samhället

5:22 min

Gemenskapen i en idrottsklubb kan vara ett sätt för nya svenskar att komma in i samhället. Därför samlar Röda korset ikväll idrottsklubbarna i Värmland till ett möte.  

För ungefär två år sedan, när Faryal Habib ul Raman kom till Sverige från Afghanistan, såg hon en handbollsmatch och tyckte att det verkade kul. Röda korset i Forshaga hjälpte henne att komma i kontakt med handbollslaget Hellton och sedan dess spelar Faryal handboll.

– Det har haft stor betydelse för mig. Det gör mig glad och jag känner mig stark. Förut när jag bodde i Afghanistan hade vi inget handbollslag. Nu är jag en förebild för mina kompisar i mitt hemland och för nykommande, säger hon.

Är det fler som vill prova på en idrott när de ser dig?

– Ja det tror jag. De är intresserade av att spela och några har börjat tillsammans med mig.

Det kommer många flyktingar till Sverige och idrottsrörelsen har en stor potential att bidra till integrationen.

Faryal Habib ul Rahman tror också att handbollen hjälpt henne att komma in i det svenska samhället.

– Ja, till exempel har jag fått kompisar härifrån. Först hade jag svårt med det svenska språket, men när jag pratade med dem blev jag bättre.

Röda korset i Forshaga har jobbat länge och målmedvetet med integration. Nu samlar man idrottsklubbarna för att det är något man vill ska utvecklas i Värmland.

– Det här är ju ett fantastiskt sätt att integrera unga människor i samhället, säger Angelica Rage, ordförande för Röda korsets Forshagakrets.

Vilka hinder finns det idag?

– Vi har en del förutfattade meningar om varandra. Det har ju människor som kommer från Afghanistan och Syrien om oss svenskar, och det har vi om dem. Därför vill Röda korset vara en mötesplats så att man kan träffas under otvungna och naturliga former, säger Angelica Rage.