Privat flyktinginsamling vänder sig till Röda korset

Den insamling till flyktingar på ön Lesbos som Karlstadsystrarna Anna Gunnarsson och Malin Enarsson startade men var tvungna att avbryta är nu på igen - i samarbete med Röda korset.

Insamlingen gav ett stort gensvar, men systrarna lyckades inte lösa själva transporten.

"Det har varit en turbulent vecka sen vi tog beslutet att vi ville göra skillnad. Vi handlade snabbt, instinktivt och utan att läsa på först. Vi är nu väl medvetna om att det finns bättre och mer effektiva sätt att hjälpa till än att frakta ner kläder och förnödenheter med lastbil, skriver systrarna på sitt Facebookevent "Det kunde ha varit vi".

Efter ett möte med Röda korset och Samlingspunkten på Orrholmen har man nu bestämt sig för att skänka det insamlade till Röda korset, som kommer sälja kläderna i sina second hand butiker och omvandla värdet till pengar.

Pengarna kommer gå till Röda korsets hjälparbete med flyktingar på plats. Dessutom kommer alla asylsökande i Värmland få en värdecheck på 300 kronor som de kan handla för i butikerna.

Tre ungdomar från Samlingspunkten planerar att resa till ett av de länder som tar emot hjälp från Röda korset för att följa volontärernas arbete på plats.