Brist på hyresrätter - och byggandet går trögt

De senaste 25 åren har antalet hyreslägenheter ökat i landet med åtta procent. Samtidigt har bostadsrätterna ökat med 53 procent.

Samtidigt som 83 procent av kommunerna i Boverkets bostadsmarknadsenkät ifjol uppgav att de hade brist på hyreslägenheter så visar nu Fastighetsägarna i en sammanställning, att ökningen av hyresrätter i landet totalt bara varit knappt 8 procent de senaste 25 åren.

Bostadsmarknaden har svängt kraftigt över till bostadsrätter, som alltså ökat 53 procent de senaste tjugofem åren i Sverige.

Hela 70 kommuner i landet har idag färre hyreslägenheter än för tjugofem år sen. Bland dem finns Storfors och Hagfors som tappat över 32 procent av sina hyresrätter och Säffle som tappat 8,6 procent.

Fastighetsägarnas statistik toppas av västkustkommunen Öckerö med 109 procents ökning av hyresrätter och 124 procents ökning av bostadsrätter.

Här i Värmland går det trögt med byggandet av nya hyresrätter överlag. Sunne med 30 procents ökning ligger bara på 73 plats, Karlstad 98:e och Forshaga 111:e.

När det gäller kommuner som i faktiska tal ökat antalet hyresrätter så toppas den listan av sex universitetskommuner med Uppsala, Umeå och Göteborg - alla med fler än 10 000 nya hyresrätter. Karlstad är inte med på den listan.