Karlstad - fristad åt förföljd författare

5:22 min

Sedan i början av sommaren så är Karlstad fristad åt en författare som flytt från förföljelse i en annan del av världen. Karlstad är en av tolv kommuner i landet som fungerar som fristad åt förföljda konstnärer.

Mellan 700 och 900 personer i världen lever idag under extrem förföljelse, på grund av att de genom sitt arbete utmanar regimer eller olika extremistgrupper. Det handlar ofta om journalister, författare, bloggare, forskare eller olika typer av konstnärer som bryter mot normerna i samhället de kritiserar.

En av dem har nu fått en fristad i Karlstad. Vid en presskonferens på fredagen så berättade kommunalråden Per-Inge Lidén (MP) och Niklas Wikström (FP) om att Karlstad nu är fristad åt en författare som levt under dubbla förtryck. Författaren har publicerat texter som retat upp både religiösa och politiska ledare.

Per-Inge Lidén berättar att det är socialförvaltningen som har förberett inför att författaren flytt till kommunen. Det första var att hitta en bostad och sedan säkerhetsklassa den tillsammans med polisen. Man har även tittat på vilka nätverk och arbetsplatser i kommunen, som författaren skulle kunna arbeta utifrån.

– Sedan har vi tillsammans med en organisation som heter Icorn och Migrationsverket hittat en person som är förföljd i ett annat land och så i början av sommaren kom den här författaren hit till Karlstad.

Efter två år så utvärderas situationen. Beroende på hur den som har sökt skydd trivs och på hur läget ser ut i det gamla hemlandet, så tas beslut om eventuell förlängning.

Författaren var av säkerhetsskäl inte med vid pressträffen, men skickade med en skriftlig hälsning.

"Ur mitt personliga perspektiv, känner jag mig hemlös när jag inte kan uttrycka mina idéer och när jag inte får skriva om det jag vill skriva om. [...] Jag är hemlös när jag inte får dela min tankar."

"Jag lämnade mitt land för att hitta ett riktigt hem där jag kan skriva och vara fri, en plats där jag inte hotas på grund av det jag skriver. Det är hemma, så jag kan säga att Värmland är mitt hem, hemmet där jag kan skriva vad jag tycker..."

Sedan 1996 har omkring 20 författare och konstnärer tagit del av fristadsprogrammet i Sverige.