Växande behov av fler svenska för invandrare-lärare

2:02 min

Det ökade antalet flyktingar gör att många kommuner har svårt att få tillräckligt många utbildade lärare i svenska för invandrare, SFI. Filipstad är en av kommunerna som brottas med den här frågan.

I Filipstad har antalet SFI-elever dubblats på ett år. Enligt rektorn Thomas Larsson har man hittills lyckats nyanställa lärare med bra kompetens, men han är bekymrad inför framtiden.

– Just för tillfället söker vi ett vikariat, annars har vi beläggning. Men i och med att det är så många elever, och vi har kö till utbildningen, så är det svårt för oss att lösa situationen, säger Thomas Larsson.

För ett år sen hade man 88 SFI-elever i Filipstad. Nu är siffran uppe i 146, och räknar man med de som står i kö så väntas elevantalet i slutet av september ligga på 177. Alltså En dubblering på ett år.

Flera lärare har nyanställts, och man är nu uppe i åtta lärare varav fem har pedagogisk examen och två är under utbildning. Som det ser ut måste man utöka antalet tjänster ytterligare snart, enligt Thomas Larsson.

33-årige Lesjöforsbon Abdullah Hamidi flydde från Afghanistan för ett och ett halvt år sen och har nu fått uppehållstillstånd i Sverige. Han började läsa svenska för invandrare i januari, och han tycker att lärarna i Filipstad är bra.

– Mycket bra. De har en hög erfarenhet, de hjälper oss så att vi blir bättre och bättre för varje dag.