Protestlistor mot situationen för anställda inom äldreomsorgen

4:35 min

I dag fick kommunalrådet Åsa Johansson i Hagfors ta emot protestlistor från runt 200 anställda i kommunen. Protesten gäller arbetssituationen för de anställda inom äldreomsorgen i Hagfors.

– Huvudanledningen till listan är rullande schema och sänkt personaltäthet som lett till sämre arbetsmiljö för undersköterskor och vårdbitränden i Hagfors kommun, säger Jessica Larsson, ordförande för fackförbundet Kommunal i Hagfors.

Nästan alla i personalstyrkan på de fyra äldreboendena har skrivit på och Jessica Larsson är inte förvånad över responsen.

– Inte alls. Det här är vår vardag, vi brottas med det varje dag. Vi får de här signalerna från våra medlemmar varje dag, säger Jessica Larsson.

Den som fick ta emot protestlistorna var Åsa Johansson (S), kommunalråd i Hagfors.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi behöver att få en lista, men samtidigt uppskattar jag att personalen framför sina åsikter. Ett rullande schema är inte ett politiskt beslut, utan det ligger på tjänstemannanivå, så jag kommer inte att säga att vi tar bort rullande schema. Jag kommer däremot lyssna på personalens åsikter och ta till mig av upplevelsen som de tycker att deras arbetssituation innebär. Sedan pratar jag med arbetsledningen om vad personalen tycker så får de göra det de tycker behövs för att få en bättre arbetsmiljö, säger Åsa Johansson.

Hon tillägger att det just nu pågår ett arbete med en utvärdering om just rullande schema.

– Man införde det i juni och successivt till  december och vid införandet bestämdes att om ett år utvärder vi. Den utvärderingen håller vi på med just nu och utifrån den så kommer det väl bli uppföljningsåtgärder.