Ställer sig frågande till att ridning inte är friskvård

0:52 min

På Torsby ridklubb tycker man att det är underligt att Sveriges näst största sport inte räknas som avdragsgill friskvård.

– Hästar om något är friskvård. Man kommer ut, är i en bra miljö, både psykiskt och fysiskt, och framför allt är hästen ett otroligt underbart djur att umgås med och känna avslappning samtidigt som det är en fysisk aktivitet, säger Agneta Larsson, ridskolechef i Torsby. 

En anledning till att ridning inte får dras av som friskvård är att sporten är dyr, det är en materialsport. Det håller Agneta Larsson inte med om, eftersom man hos dem inte behöver köpa den utrustning som behövs.

– Vi har hjälmar och västar som man kan låna, det är inga problem. Det enda man har med är ett par skor med en liten klack, det är det enda krav vi har, säger Agneta Larsson.

Skatteverkets lista över vilka aktiviteter som är godkända för friskvårdsbidrag finns exempelvis fäktning, cricket, skrattgympa och örtbad. Men däremot alltså inte ridning, och inte heller exempelvis golf eller utförsåkning.

– När reglerna infördes bestämde man att dyrbara idrotter inte ska ingå. Det ska vara av enklare slag och mindre värde. Då fastnade sånt som golf, ridning, segling och utförsåkning på den så kallade förbjudna listan, säger Tina Fors, rättslig expert på Skatteverket.

När infördes reglerna?

– De infördes på 1990-talet. Utredningen gjordes redan i slutet av 80-talet, och sen skrev man när man gjorde vissa ändringar i lagstiftningen på 2000-talet att "regeringen anser anser att denna gränsdragning alltjämt bör vara vägledande". Vi har föreslagit förenklingar i regelverket, men det är inte vi som bestämmer.