Kommunerna med bäst företagsklimat i Värmland

1:27 min

Det är inga överraskningar i toppen på Svenskt Näringslivs kommunranking över företagsklimatet i de värmländska kommunerna. Sunne behåller, som många år tidigare, sin första placering medan Hammarö är tvåa och Karlstad trea.

Tyngst i rankingen väger ett sammanfattande omdöme från företagen och som står för en tredjedel av poängen. Sedan handlar det om 17 ytterligare punkter som handlar om allt ifrån tele- och IT-nät till skolors attityder.

Riksmässigt är Värmlandstoppens placeringar bra med Sunnes utmärkta 27:e plats, Hammarö som 58:a och Karlstad som 75:a. Karlstad är dock 15 placeringar sämre än förra året.

Att ha en bra dialog med näringslivet är något som flera kommunalråd P4 Värmland talat lyfter fram som viktigt, bland andra Tobias Eriksson (S), kommunalråd i Sunne. Sunne kommun behåller sin första placering i rankningen men det finns ändå saker att förbättra. 

– Det vi behöver jobba mest med är hur vi ska få till en bra kommunikation för att kunna växa i och kring Sunne, alltså tillväxtfrågor, säger Tobias Eriksson.

Stor klättrare i listan är Kil med 93 placeringar till en 90:e plats av Sveriges kommuner.

I botten på Värmlandslistan, liksom i hela riket, hamnar Eda, Filipstad och Hagfors.

Läs mer om Svenskt Näringslivs företagsrankning här.