P4 Värmland kollar äldrevården

Kritiserat system snart infört i hela Värmland

5:07 min

Cheferna hyllar den medan många i personalen tycker den är usel. Snart finns minuträkningsmodellen i alla värmländska hemtjänster.

- Jag tycker det är för jäkligt. Det är styggt gjort mot de gamla. Det är inte rimligt att hinna med allt på den tid vi får, säger Mattias Lindberg som arbetar i hemtjänsten i Sunne. Men hans beskrivning av minutberäkningar som inte räcker delas av många andra som jobbar i hemtjänsten runtom i Värmland.

- Problemet är ganska stort. Våra medlemmar tycker det är stressigt och att tiden inte är tillräcklig för det jobb som ska göras. De känner sig styrda och otillräckliga. Att det är låg bemanning påverkar också, säger Kerstin Jonsson, ordförande Kommunal Värmland.

De nya digitala systemen inom hemtjänsten kan räkna ut på minuten hur lång tid besöken hos de gamla får ta - till exempel fem minuter för medicinutdelning och tjugo för dusch.

-  Händer något så det blir en försening på en kvart så blir resten av dagen helt förstörd. Jag får hoppa över rast och trycka på gaspedalen, säger Mattias Lindberg.

P4 Värmlands granskning visar att de här systemen, som heter Laps Care och Tes, snart finns i alla värmländska kommuner.
Kil ska införa det i höst och Forshaga efter nyår. Sedan är det bara Munkfors kvar. Enligt äldreomsorgschefen Kjell Handfast har det inte funnits någon större diskussion om att införa tidsberäkningssystem i Munkfors och att skälen till det är ekonomi och kommunens geografiska litenhet.

Ingen värmländsk äldreomsorgschef tycker att  tidsplaneringssystemen fungerat dåligt. Nästan alla säger att de fungerar bra eller mycket bra. Några få säger att det finns förbättringsmöjligheter. Fördelarna som lyfts fram är förbättrad planering och kvalitetssäkring.

Bilden av hur mycket tid som de gamla ska få skiljer alltså ordentligt mellan cheferna och personalen på golvet.
På grund av det stora missnöjet har Kommunals utredare nyligen tagit fram en rapport "Plats för proffsen" där man lyfter fram andra sätt att lösa hemtjänsten - där personal och de gamla får bestämma tillsammans vad man ska göra inom den beviljade tiden.

P4 Värmland frågade även de tre privata hemtjänstutövarna i Karlstad om de använder tidsberäkningssystem. Attendo och Humana har inte svarat. Agaten säger att de just nu överväger att införa Laps Care. De kommuner som infört Laps Care eller Tes är Arvika, Eda, Filipstad, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kristinehamn, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng

Har du egna erfarenheter av minutpassning inom hemtjänsten? Hör gärna av dig!