Deltidsbrandmän i Vitsand säger upp sig i protest

0:51 min

Brandstationen i Vitsand i Torsby kommun föreslås bli räddningsvärn, vilket innebär att brandmännen bara får betalt för uttryckningar och inte för beredskap. Det här har fått de berörda deltidsbrandmännen att säga upp sig i protest.

Förslaget om att göra om brandstationen till brandvärn kommer från miljö-, bygg- och räddningsnämnden, och kommunstyrelsen i Torsby väntas klubba igenom förslaget i oktober.

Vad betyder brandkåren här för bygden?

– Det är för säkerheten, det är mycket sjukdomslarm, trafikolyckor och bygdebränder där folk är i nöd. Det är bra att det finns till hands. Det är trots allt 2-3 mil till Torsby. Den sträckan kan man inte ändra vad man än har för grejer, säger Arne Strandberg, platschef för deltidsbrandkåren i Vitsand.

Vad tror du om ett brandvärn i Vitsand?

– Det får de som hålla i trådarna kolla upp för de får inte med någon av de som är i styrkan nu i alla fall, säger Arne Strandberg.

Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd i Torsby, säger till P4 Värmland att miljö-, bygg- och räddningsnämnden ansåg att beslutet var nödvändigt för att klara budget och att Torsby som är Värmlands största kommun redan från början har höga kostnader för brandkåren, en halv miljon kronor mer än jämförelsebara kommuner.