Två hockeydomare från Värmland dömer i högsta ligan

5:33 min

När nu årets säsong av SHL drar igång har Värmland två domare med i högsta ligan, Mikael Sjökvist som är domare på heltid och som gör sin sjätte säsong och Wolmer Edqvist som gör sin sjunde säsong men också har ett civilt yrke som får dela almanackan.

Inför årets säsong lägger man stor tonvikt på att få bort alla spelförstörande moment som ska gynna spelet och dessutom att målgården gjorts mindre vilket Wolmer Edqvist tror ska ge fler mål.

– Forwards kommer att komma in lite mer på kassen och lite mer i ansiktet på målvakten utan att stå i målområdet. jag tror det kommer att godkännas mer mål med tanke på just den ändringen.

Kommer det att krävas mer av er då också i de situationerna?

– Visst, men vi har ju även hjälpmedlet i form av videodomarna vilket är en förutsättning då det går så fruktansvärt fort där ute

Det blir ju en hel del resande för er. För att döma i Karlstad är ju inte att tänka på och ej heller de matcher som Färjestad spelar på bortaplan?

– Nä, det blir väldigt många mil i bil och väldigt många mil och timmar i flyg också.

Är det kul då?

– Man kan väl säga att det blir roligare och roligare för varje säsong.

Många säger ju att vara domare i fotboll eller i ishockey är lite som att vara kamikazepilot?

– Jo, men man ju får ju ändå vara med. man är en del av gänget och det är just detta som känns så stimulerande.

Mikael Sjökvist som är den andre av de två domarna från Värmland i SHL står och sippar på en kopp kaffe när vi talas vid. Vad är det då som fått honom att söka sig till ett av de mest hatade objekt som de handlar om, att bli domare?

– En svår fråga. men jag tror helt enkelt att svårigheten och hur komplicerat det innebär att vara domare gör att man tar det som en utmaning att ta sig en an en omöjlig uppgift. Något som sporrar att gå ut på isen och hoppas och tro att när man går av att det är två lag som är nöjda som lämnar isen. Men det är sällan som det är det.

Ni har ju ögonen på er hela tiden och tittar man på domare historiskt så hittar vi ju Marcus Vinnerborg från Ljungby som blev den förste heltidsanställde svenske domaren, den förste europén att döma i NHL och nu verkar i schweiziska ligan. Är det en dröm som finns att få döma utomlands?

– Absolut finns det en dröm att kunna göra Marcus resa. En fantastisk person både som domare och som människa. Har en enorm erfarenhet, en oerhört bred erfarenhet. Den resan han har gjort är väldigt svår att göra men självklart så finns det en dröm att både döma högt internationellt, OS och VM och dessutom kanske få ett erbjudande från NHL eller kanske KHL vilket skulle vara ett kvitto på att det man gör och har gjort är uppskattat och bra.

Men det gäller att göra så få misstag som möjligt. Hur reagerar då Wolmer Edqvist när han gjort en riktig tavla?

– Man vill ju bara sjunka genom isen, för tavlor, det har man gjort några stycken. Men det viktigaste är att kunna erkänna att man gjort fel. Förklara det för spelarna och ledarna och sedan gå vidare. På resan hem och innan man går och lägger sig försöker man rensa skallen på situationer man är mindre nöjd med. Sedan går jag ju till jobbet dagen efter match och det fungerar som en bra ventil då jag har helt andra saker att tänka på.

För Mikael Sjökvist ser ventilen lite mer annorlunda ut då han är heltidsanställd domare.

– Det viktigaste för mig är och har alltid varit träning som är en av ventilerna, Jag kan ju dessutom ligga kvar på plats och bearbeta, rensa och förbereda mig för nästa match redan dagen efter till skillnad mot Wolmer.

Mikael Sjökvists första match i SHL i år blir Frölunda-Rögle och för Wolmer Edqvist blir det Luleå-Frölunda.