Turismanläggningar i Värmland kan ta emot flyktingar i nöd

1:16 min

Om det snabbt skulle behövas ankomstboende för flyktingar som kommer till Värmland, så kan organisationen Visit Värmland med kort varsel få fram tillfälliga boenden.

Det är Länsstyrelsen som givit Visit Värmland uppdrag att se över boendemöjligheter. Det kan till exempel handla om evakuering vid en nödsituation.

– Vi är en medlemsorganisation och har de flesta boendeanläggningar - campingar, vandrarhem, stugbyar och hotell i Värmland, säger Laila Gibson, vd för Visit Värmland.

– Vi kan via mejl, Facebook och telefonkedjor ganska snabbt nå ut till dem och få respons på vilka som har kapacitet att ta emot flyktingar, eller om de kan hjälpa till på något annat sätt.

Visit Värmland har också samtliga värmländska kommuner som medlemmar. Utöver detta finns restauranger och muséer som kan ha samlingslokaler eller konferensanläggningar som går att använda vid en eventuell katastrof.  

Att ta emot och hantera människor i nöd är något som de flesta i turismbranschen i Värmland inte är vana med. Och Leila Gibson hoppas att medlemsföretagen och statliga aktörer som MSB och Länsstyrelsen kan ha utbildningar tillsammans framöver, för att kunna vara så väl rustade som möjligt vid en eventuellt insats.

– För det är klart, våra medlemmar är väldigt duktiga på att ta emot gäster. Men de kanske är mer vana att ta emot gäster på semester och då kanske inte personer som är i kristillstånd.