Regnet svämmar över vägarna

1:06 min

SMHI har utfärdat en klass ett varning för regn i Värmland under dagen. Under främst förmiddag och lunch kan det komma upptill 35 mm regn . Länsvägarna 947 mellan Sörmark och Östmark och 638 från Hallbol och söderut, delar av 614, är just nu översvämmade och avstängda. Grums kommun har också pga regnet gått ut med en varning på sin hemsida om risk för översvämning i källare.

– Det är ett tre privata fastigheter och en översvämning på snickerifabriken i Grums. Men vad vi ser nu är att vattnet sjunker undan i Grums. Som det är nu så går det åt rätt håll men det är väldigt vattenmättat runt om i terrängen. Kommer det mer regn nu så är vi i ett känsligt läge, säger Morgan Palmqvist, som är brandmästare på Räddningstjänsten i Karlstadregionen.

Vad ska man som fastighetsägare göra?

– Har man en källare där man vet att man är utsatt så lyft undan inventarier. Palla upp kyl och frysar och tvättmaskiner. Sedan kan man också lägga på tätskikt, någon plats eller liknande och någon sandsäck på brunnar i källare. För oftast så kommer ju vattnet in bakvägen. De fastighetsägarna som råkar ut för den här typ av översvämningar ska omgående ta kontakt med sitt försäkringsbolag och anmäla skadan, säger Morgan Palmqvist.

Regnet kommer från vårt västra broderfolk och där, i Norge, är situationen mycket värre än här, än så länge. I Vestfold har det kommit 50 mm regn sen igår kväll och regnet fortsätter vräka ner över Buskerud och Telemark, sydväst om Oslo. Elektronikförtetaget Kitron , läner Aust Agders störste arbetsgivares anläggning har svämmat över och fabriken har stängt och de 400 anstälIda har skickats hem. En ny stor aktivitetspark skulle ha invigts i Bö i Telemark. Den står nu under vatten. En rad mindre vägar är redan översvämmade och även den stora Europavägen i området är hotad.