Universitetsstudenter vill hjälpa flyktingar på hemmaplan

13 min

Studenter vid Karlstads universitet har dragit igång en insamling till förmån för flyktingar i Kristinehamn.
Det var bilderna på treårige Alan Kurdi som väckte deras engagemang, men istället för att försöka frakta förnödenheter till flyktingar utomlands vill de fokusera på de som är här. 
- Vi ser ett väldigt stort behov, säger Shkar Hashmi, ingenjörsstudent från Karlstad.

Fyra av studenterna: Jehangir Mohammed, Shermin Ghalam, Anna Hermiz och Shkar Hashmi berättade om sitt engagemang idag i P4 Värmland. De samarbetar med bland annat Röda korset och har själva besökt asylboendet för att undersöka behoven:

- De bor mitt i skogen, och får 24 kronor om dagen så det räcker inte ens till en bussbiljett. När vi var där lekte barnen bara runt huset och de vuxna satt på bänkar runtomkring. De är liksom fortfarande fast i kriget psykiskt, berättar Shkar.

Studenterna planerar nu att fira den muslimska högtiden Eid tillsammans med flyktingarna på boendet. Tanken är att engagemanget ska fortsätta, och studenterna vill inspirera andra att ta kontakt med de nyanlända:

- De flesta tror att integrera flyktingar är ett  myndighetsjobb, men det är faktiskt vi som samhälle som måste göra det och myndigheterna har fullt upp med pappersarbete, säger Shkar Hashmi.