Filipstad

Hemtjänsten kan ha begått tjänstefel i samband med inbrott

Filipstads kommun utreder just nu om hemtjänstpersonal kan ha begått tjänstefel i samband med ett inbrott hemma hos en äldre kvinna i Filipstad för två veckor sedan.

Enligt hemtjänstpersonalen som jobbade den aktuella natten, så fick den äldre kvinnan besök två gånger. Men enligt annan hemtjänstpersonal, så brukar det bara göras ett nattligt besök. Rutinen är att den äldre kvinnan ska få ett besök runt kl. 05.25 på morgonen, men enligt händelserapporten, så gjordes besöket under den aktuella natten 02.30, alltså tre timmar innan vad som är rutin. Först vid morgonbesöket kl. 8 upptäcks det att kvinnan haft inbrott.

Ulla Kjellemar, verksamhetschef för hälso- och sjukvården i Filipstads kommun, säger till P4 Värmland att man anmält händelsen enligt Lex Sarah, och att det utreds om det funnits brister i tillsynen av kvinnan.

Parallellt med Lex Sarah-utredningen pågår en förundersökning om själva inbrottet. Vad som stals vill polisen i nuläget inte säga, men det finns en person som är skäligen misstänkt för inbrottet. Flera andra kommer också att förhöras. Mer information vill polisen inte ge i nuläget.