Lådbilsrace på Karlstads universitet

1:22 min

Under fredagen kördes Formula Lådbil som är en lådbilstävling där deltagarna går i mellanstadiet. Tävlingen som genomförs är för att ungdomar ska få upp ögonen för teknik och naturvetenskap redan vid tidig ålder, denna gång genom lådbilsbygge.

Många var samlade vid Karlstad universitet under fredagen. Där skolor från bland annat Lindesberg, Hällefors och Grums deltog i tävlingen. Tävlingen Formula Lådbil är uppdelad i tre olika moment. Först testas lådbilarnas bromsförmåga, konstruktionen och designen ska bedömmas sedan avslutas allt med att lagen får köra en bana där man måste kunna bromsa och väja för hinder.

Det är ett studentprojekt som har under många år engagerat studenter vid Karlstad universitet för att bygga en egen racingbil för att sedan tävla mot andra universitet. Lisa Nyberg är förare i sitt lag som kommer ifrån Storåskolan i Lindesberg, hon var lite nervös inför finalen senare idag.
–Spännande och jättepirrigt också, säger Lisa.

För Lisa och hennes lag tog det fem veckor att bli klar med sin lådbil. Stella Sjölund som även hon är med i laget tycker om teknik och trivdes på tävlingen.
–Man får lära sig nya saker när vi byggde vår bil, säger Stella.

Laget som är det enda som består av enbart tjejer trivs med att ha varandra och få tävla ihop som vänner och representera sin klass från Storåskolan.
–Väldigt bra att det inte är killar för oftast är det killar som är teknikintresserade, säger Stella.

Vinnarna av hela tävlingen Formula Lådbil blev Klockhagsskolan 6C från Hällefors.