Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Vi har haft en dialog med Skolinspektionen sedan i våras"

Publicerat fredag 18 september 2015 kl 14.23
Johan Ekström: "Kritiken var ingen nyhet för oss"
(6:00 min)
Johan Ekström, rektor för Praktiska gymnasiet i Karlstad.
Johan Ekström, rektor för Praktiska gymnasiet i Karlstad. Foto: Johanna Skoglund

Praktiska gymnasiet i Karlstad hotas med vite på 600 000 kronor. Det har Skolinspektionen beslutat efter en inspektion där man riktar kritik mot skolan på flera punkter. Johan Ekström, rektor vid skolan förklarar att man redan jobbar med att åtgärda bristerna.

– Kritiken var ingen nyhet för oss, vi har haft en dialog med Skolinspektionen sedan de var här i april, säger han.

Skolinspektionen riktar bland annat kritik mot att eleverna lämnas ensamma på lektionerna då och då och att de får lösa uppgifter på egen hand och att ingen lärare finns till hands för att fråga om hjälp om man kör fast. Varför det varit så kan inte Johan Ekström svara på.

– Jag själv kom ny till skolan under våren men det är något vi inför det här läsåret hanterat genom att se över schemastrukturen på hela skolan så att det inte ska kunna inträffa.

Skolinspektionen riktar också kritik mot att det kan vara stökigt och svårt att få studiero för eleverna. Enligt Johan Ekström har man nu infört nya ordningsregler och skolan är nu att betrakta som mobilfri under lektionstid. Praktiska gymnasiet fick redan 2013 liknande kritik som nu och det är just därför Skolinspektionen går ett steg längre och förelägger om vite.

– Om bristerna hade upptäckts nu som nya brister, hade vi fått ett föreläggande men det hade inte blivit ett vite, säger Johan Ekström. Men eftersom bristerna är kvar har man inte gjort tillräckligt mycket eller rätt saker och det får vi ju se till att rätta till nu. När vi ska lämna svar i december och när Skolverket kommer på besök igen i början på året ska de uppleva något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".